Project / Utrecht

Politie Nederland HUB50

Project details

Opdrachtgever

Politie Nederland

Adviseur werkconcept

Politie Nederland

Architect/ontwerper

HofmanDujardin

FTE

1.100

Oppervlakte

8.100 m2 FNO

Jaar opgeleverd

2023

Locatie

Utrecht

Industrie

Non-profit/overheid

Project delen

Project / Utrecht

Politie Nederland HUB50

Projectbeschrijving

Begin 2023 heeft de politie HUB50 geopend in het oude Mercedez-Benz showroom in Utrecht. HUB50 is een pand van en voor de politie. Je kunt er zijn, werken en samenkomen. HUB50 is duurzaam en flexibel. Een plek voor innovatie, waar veel energie rondgaat, waar een ontmoeting je verder brengt en waar dingen ontstaan.

De politie heeft sterk de behoefte aan een goed bereikbare locatie waar alle politiemedewerkers en samenwerkingspartners elkaar kunnen ontmoeten en flexibel kunnen werken. Ook wordt HUB50 de plek voor politiemedewerkers die werken aan het beheren en ontwikkelen van de ICT-voorzieningen.

De doelstelling om HUB50 energieneutraal te laten functioneren na de renovatie, wordt bereikt door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande installaties. Daarnaast zorgen we ervoor dat niet alleen het gebouw zelf, maar ook het gebruik van het gebouw duurzaamheid optimaal ondersteunt. De verschillende ruimten gaan flexibel en multifunctioneel gebruikt worden, waarbij anders werken een belangrijke rol heeft. Teams krijgen er veel ruimte om te experimenteren en krijgen de beschikking over de juiste technologie, actuele informatie, passende hulpmiddelen en services. Zodat HUB50 een plek wordt waar alle politiemedewerkers hun talenten kunnen blijven ontwikkelen.

User Experience

 • Samenwerken en inspireren tussen ‘bewoners’ en bezoekers worden gestimuleerd door de community manager.  Een nieuwe rol binnen de politie.
 • Alle politiemedewerkers kunnen aanlanden en voelen zich welkom in het gebouw doordat er relatief veel ontmoetingszones zijn.
 • De entree is uitnodigend maar ook veilig. Binnen in het gebouw word je op gastvrije wijze welkom geheten door de ‘security host’ en kun je meteen terecht bij de barista bar voor goede koffie.
 • Ruimte voor innovatie, samenwerken en ontmoeten. Dit is mogelijk gemaakt doordat er minder ruimte nodig is voor de standaard bureauwerkplekken door Anders te werken.
 • Beweging wordt extra gestimuleerd door het toevoegen van een trap in het atrium en het aantrekkelijk maken van het noodtrappenhuizen.
 • Aandacht voor goede akoestiek en geluiddempende beplanting in het atrium met restaurant. Mede door het inzetten van kunstwerken gemaakt van gerecycled materiaal.
 • Gezond catering concept; standaard vegetarische banqueting.
 • Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, activiteiten en doelstellingen in het gebouw door narrowcasting.
 • Hybride vergaderen is mogelijk doordat vrijwel alle vergaderruimten voorzien zijn van hybride vergadersystemen.
 • Nieuwe faciliteiten gericht op de toekomst; professionele (web)studio om webinars en podcasts op te kunnen nemen.
 • Mogelijkheid om events te organiseren voor grote groepen (bijvoorbeeld hacketon, sectordag). Er zijn diverse grote ruimten aanwezig met flexibele inrichting.
 • Het gebouw is tot stand te gekomen met een integrale projectaanpak waar de eindgebruiker centraal staat. Bekijk de video voor meer informatie.

Verdeling functies*

* Verhoudingen van functies zijn afgerond en indicatief. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Relatieschema functies**

Werkplekken

Werkplekken

Vergaderen
Vergaderen
Communicatie
Communicatie
Ontspanning
Ontspanning
Speciale ruimtes
Special
Overige ruimtes
Overig

** Relatieschema betreft een schematische weergave van de grootste functies. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Foto's

Credits

Foto’s en tekst: Politie Nederland

Project delen